Kooktermen

 
There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Tourneren


Herhaaldelijk uitrollen en opvouwen van deeg.

Hits - 1808
Tournedos

Biefstuk van de haas van het rund.

Hits - 1625
Timbaal

Klein rond vormpje, ook een gerecht dat in een timbaal heeft gelegen

Hits - 1710
Thaise basilicum

Thaise basilicum is een tropisch kruid met groene of paarse blaadjes. Het smaakt sterk naar anijs en een beetje naar munt. De harde stengels van het kruid gebruik je niet. Je plukt de blaadjes en voegt ze op het laatste moment aan het gerecht toe. De blaadjes kunnen stug zijn, daarom is het soms beter ze eerst in reepjes te snijden.

Hits - 1566
Thaise aubergine

De Thaise aubergine is het kleine, ronde zusje van de gewone aubergine. Ze kunnen wit, groen, gestreept, geel of paars zijn. Je snijdt ze in partjes en laat ze enkele minuten meesudderen in een Thaise curry. De hele kleine erwt-aubergientjes worden in hun geheel gekookt en kunnen behoorlijk bitter zijn. De gele variant heeft een taai, hard velletje, dat snijdt in je mond. Maar alle andere groottes en kleuren smaken ondanks de vele pitjes zacht en romig.

Hits - 1721
Temperen
  1. Het zoutgehalte van een gerecht verminderen door toevoeging van water, melk of slappe bouillon.

  2. De bittere smaak van groenten verzachten door ze in water te laten koken. Vruchten worden in siroop gelegd.

Hits - 1775
Tartelettes

Zijn ronde, gladde of gekartelde deeggebakjes van korstdeeg die vaak kant en klaar te koop zijn. Ze worden gevuld met een hartige of zoete vulling.

Hits - 1762
Suprèmes

Borststukken van gevogelte, ook wel tongfilets.

Hits - 1336
Suikerstroop

Mengsel van suiker en water dat wordt verhit tot de suiker is gesmolten.

Hits - 2096
Sueren

Laten zweten, vocht laten verliezen zonder te kleuren.

Hits - 1871
Sudderen

Op een heel zacht vuurtje laten koken.

Hits - 1897
Stropen

Verwijderen van het vel van hele vissen of visfilets.

Hits - 1456
Stoven

Gaar maken in een gesloten pan met weinig of geen vloeistof.

Hits - 2046
Stomen

Gaar maken met stoom bestaat erin de voedingmiddelen in een vergiet, draadmantje of op een rooster te plaatsen boven een kokende vloeistof. Er bestaan ook toestellen om te stomen, zelfs stoomovens zijn in sommige keukens reeds ingebouwd.

Hits - 2057
Spoom

Schuimig sorbetijs waaraan eiwitschuim wordt toegevoegd.

Hits - 1474