9 Gouden tips voor de perfecte gehaktbal!

1. Gehaktballen zijn erg makkelijk te maken: gehakt, uitje, eitje, peper en zout en twee handen om de ballen te rollen: klaar.

2. Gebruik de mengeling varkenskalf. Wims geheim: varkens van eigen kweek van de boerderij van zijn grootouders. De dieren krijgen gerst als voeding, wat zorgt voor een ultieme vet-vleesbalans.

3. Tegenwoordig vind je op heel wat keukenrobots een vleesmolen. Je kan dus perfect thuis aan de slag. Neem de helft varkensschouder en de helft buikspek. Plus 5% kalfssnijlingen.

4. Varkensvet smaakt zeer goed en geeft sappigheid aan je gehakt. Bij rundsvet is dit het geval.

5. Vries het vlees lichtjes voor je het begint te malen. Dit helpt voor kleinere vleesmolens die anders het vlees beginnen te  pletten ipv te malen. Ijskoud vlees zorgt ook voor de afkoeling van de maalplaat, die door de wrijving anders te warm begint te worden.

6. Snijd het vlees in kubusjes van 2 op 2cm en meng er de kruiden door.

7. Voeg 1 eitje per kilo erbij en zout, peper en nootmuskaat, piment en evntueel jeneverbes. Grof doormalen op 3.5 mm en dat is het.

8. In het boek van Wim zijn de baktijden op een heteluchthoven met ventilatie gebaseerd. Voor klassieke ovens +/- 50% van de tijd extra bijvoegen.

9. Van zodra dat de jus dat uit de bal komt helder is, is hij helemaal klaar.