Kippeneieren

Versions
versions
Disable comments
disable_comments
Publish changes
vstate
Language
All
Category (main)
Alias
kippeneieren
ID
66
Publish up (date)
2015-01-01 23:02:00
Permissions
perms
Layout parameters
layout_params
Captcha
captcha
Layout selection
layout_selection
Timezone info
timezone_info
Created by alias
Notify subscibers
notify_subscribers
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
View access
Public
Version information
item_screen
Language associations
lang_assocs
JImages
jimages
JUrls
jurls
META data
{"robots":null,"author":"","rights":"","xreference":""}
SEO configuration
seoconf
Displaying parameters
display_params
Notify owner
notify_owner
  • Kippeneieren zijn wereldwijd de meest voorkomende en gegeten eieren.
  • Op elk ei moet een stempel staan met minstens 7 cijfers.
    • kippeneierenHet eerste cijfer staat voor het leefsysteem (0 = biologisch, 1 = Vrije uitloop, 2 = Scharrel, 3 = kooi)
    • Daarna volgt de codevan het land (BE = België)
    • De vijf volgende cijfers zijn het producerend bedrijf
    • extra cijfers zijn eventueel stalnummer, enz...
  • Biologische eieren zijn afkomstig van kippen die enkel natuurlijke voeding krijgen, buiten kunnen lopen en in vrij kleine groepen worden gehouden.
  • Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die ook vrij buiten lopen, maar gevarieerde voeding krijgen, maar meestal in grotere groepen leven.
  • Eieren die je in dossjes van 4, 6 of 12 koopt, zijn steeds eieren van klasse 'A', verse eieren. Deze klasse is de enige die recgstreeks aan de consument verkocht wordt. Eieren van klasse B worden aan de industrie verkocht en verwerkt tot gepasteuriseerde vloeibare of gedroogde producten.
  • Een bruin en ui is niet betere dan een wit, dat meestal kleiner en minder stevig. Ze zijn allebei even voedzaam.
  • Verse eieren kan je 2 tot 3 weken bewaren in de koelkast. Zet ze met de punt naar beneden, dan blijft de dooier mooi in het midden van het eiwit.
  • De schaal beschermt het ei tegen bacteriën, Gebruik dus nooit een beschadigd ei.
  • Een eierschaal is poreus enneemt makkelijk geuren op. Lekkere - zoals die van truffel - maar ook ongewenste geuren.
  • Breek eieren altijd eerst in een kommetje, zo zie je dat ze vers zijn.
  • De dooier kleur hangt af van de voeding die de kip heeft gekregen. Vaak wordt er caroteen aan de voeding toegevoegd om de dooier donkerder te maken.
  • Een kwartelei dat heel wat kleiner is dan een kippenei bevat tot 6 keer meer vitamine B1, 12 keer meer vitamine B2 plus vitamine A en D. Bovendien zit er 7 keer meer ijzer en 5 keer meer fosfor in een kwartelei.
  • Een kip heeft geen haan nodig om ongeveer 280 eieren op een jaar te leggen.