Kooktermen

 
There are 24 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Saignant


De gradatie van vleesgaring na bleu.

Hits - 1797
Salamander

Een open oven met vuurplafond om te glaceren of te gratineren. In de gewone keukens gebeurt dit onder de ovengrill.

Hits - 2057
Salpicon

Mengsel van kleine stukjes vlees, groenten, ... in een saus.

Hits - 1721
Sausspiegel

Een bord volledig bedekken met saus.

Hits - 1566
Sauteren

Een gerecht snel bruin braden, onder voortdurend schudden met de pan om aankleven te voorkomen.

Hits - 1631
Schnitsel

Een platgeslagen lapje mals varkens- of kalfsvlees, kalkoen, .... Het wordt vaak gepaneerd en daarna gebakken.

Hits - 1570
Schrikken

Gekookte eieren of geblancheerde groenten afspoelen onder koud stromend water, zodat het garingsproces snel wordt gestopt. Hierdoor wordt de eierdooier niet blauw en verkleuren de groenten niet.

Hits - 1810
Schroeien

Een stuk vlees rechtsreeks op een zeer hoog vuur zetten.

Hits - 1732
Semola rimacinata

Semola rimacinata is heel fijn gemalen griesmeel en wordt gebruikt om verse pasta te maken. Semola rimacinata neemt sneller vocht op dan gewone bloem en is daarom makkelijker uit te rollen. Vaak wordt voor verse pasta een mengsel van semola rimacinata en 00-bloem gebruikt.

Hits - 2128
Slavink

Bestaat uit een rolletje varkensgehakt dat in twee kruiselings gelegde sneedjes ontbijtspek is gewikkeld. Ook wel blinde vink genoemd.

Hits - 1699
Slinken

Het verminderen van het volume van bladgroenten door de groente te verhitten in een kleine hoeveelheid boter (of een andere vetstof) of door onderdompeling in kokend water.

Hits - 2608
Snuifje

Zeer kleine hoeveelheid van een ingrediënt in poedervorm.

Hits - 1863
Soubisse

Met uienpuree

Hits - 1690
Soufflé

Bereiding met stijfgeklopt eiwit die in een oven wordt gegratineerd.

Hits - 1605
Soufflévorm

Ronde en hoge bereidingsvorm voor een gelijkmatig rijzen van de soufflé

Hits - 1760