Kooktermen

 
There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Concasseren


Het vrij grof hakken van bv. groenten, fruit, ...

Hits - 1469
Cocotte

Het is een romeinse stenen pot (vuurvaste schotel) waar het gerecht in wordt bereid en tevens hierin ook opgediend.

Hits - 1319
Clarifiseren

Het helder maken van bv boter door die te smelten of er eiwit door te kloppen.

Hits - 1538
Citroneren

Een bepaalde groente met een halve citroen inwrijven om zwart worden te verhinderen.

Hits - 1623
Ciseleren

Grote ingediënten insnuiden op garen te versnellen en/of inkrimping te voorkomen.

Hits - 1632
Cimier

Het lendestuk van groot wild.

Hits - 1496
Chinoiseren

Een mengsel door een puntzeef gieten om kleine ongeregeldheden (restjes kruiden), klontertjes, enz. uit de vloeistof te verwijderen.

Hits - 1551
Chinois

Puntige metalen zeef.

Hits - 1613
Chiffonade

Het oprollen van bv bladgroenten om dan in dunne reepjes te snijden.

Hits - 1821
Chemiseren

Het bekleden van een vorm met bv. gelei, biscuits, etc.

Hits - 2276
Chaud -Froid

Dit zijn koude hapjes. Ze bestaan uit stukjes vlees, vis, gevogelte of eieren, die worden bedekt met saus en daarna aspic. Ze kunnen een onderdeel zijn van een koud buffet. De gerechten zijn eerst warm bereid.

Hits - 2270
Chateaubriand

Biefstuk van 200 tot 250g gesneden uit het dikke gedeelte van de ontvliesde ossehaas en die geplet is zodat de hij ongeveer 3 tot 4 cm bedraagt.

Hits - 1665
Chapelure

Broodkruim

Hits - 1837
Carpaccio

Flinterdun gesneden, vlees, vis, groente, fruit, ...

Oorspronkelijk is het een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, met name zeer fijngesneden plakjes rauw runderfilet. Tegenwoordig gebruikt men het ook als aanduiding voor het in zeer dunne plakjes snijden van groente, vis of vlees.

Hits - 1971
Caramel

Suiker licht bruin gebrand.

Hits - 1824