Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Bordure |
Garnering
Hits - 1483
|
Blussen | Het toevoegen van een scheut koude vloeistof aan een sterk verhitte boter, suiker, e.d. om te voorkomen dat ze verder zou bruin worden of verbranden.
Hits - 2037
|
Blonderen | Licht goudgeel bakken
Hits - 1359
|
Blinde vink | Bestaat uit een rolletje varkensgehakt dat in twee kruiselings gelegde sneedjes ontbijtspek is gewikkeld. Ook wel slavink genoemd
Hits - 1599
|
Blind bakken | Het voorbakken van bijvoorbeeld taartbodem met peulvruchten of gewichtjes om de taartbodem te bakken en daarjna te vullen of waarvan de inhoud anders sneller klaar is dan de taartbodem.
Hits - 1336
|
Bleu | Bakwijze: het vlees is warm, even dichtgeschroeid en binnenin nog zeer rood.
Hits - 1751
|
Blauw koken | Een pocheermethode toegepast bij zoetwatervissen met een intacte slijmhuid (forel, karper, zeelt, snoek ... ). Het is deze slijmhuid die de mooie blauwe kleur bij het pocheren veroorzaakt. Door toevoeging van azijn aan de bouillon (1 deel azijn, 4 delen water) wordt de blauwe kleur zeer intens.
Hits - 1726
|
Blancheren | Het koken (slechts enkele minuten) in veel water van bepaalde voedingsmiddelen (meestal groenten). Het blancheren kan als doel hebben : het wegnemen van een scherpe smaak, voor diepvriezen het vernietigen van de enzymen in groenten, etc
Hits - 1751
|
Blanc | Een bouillon van bloem, water en citroenspa om groenten in te koken voor het bewaren van hun kleur.
Hits - 2780
|
Bisque | Franse benaming voor een gebonden soep van schaal- en schelpdieren.
Hits - 1415
|
Bindmiddel | Product dat wordt gebruikt om sausen op de gewenste dikte te krijgen. Er zijn 2 soorten : • Zetmeelhoudende : Bloem, maïzena, aardappelzetmeel, ...) • niet-zetmeelhoudende : Eieren, gelatine, boter, ...
Hits - 1803
|
Binden | Een saus of soep dik(ker) maken.
Hits - 1887
|
Bigarde | Sap van sinaasappel en citroen
Hits - 1324
|
Bien cuit | Helemaal gaar
Hits - 1401
|
Beurre noisette | Hete boter die licht begint te kleuren.
Hits - 1355
|