Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Concasseren |
Het vrij grof hakken van bv. groenten, fruit, ...
Hits - 1469
|
Cocotte | Het is een romeinse stenen pot (vuurvaste schotel) waar het gerecht in wordt bereid en tevens hierin ook opgediend.
Hits - 1319
|
Clarifiseren | Het helder maken van bv boter door die te smelten of er eiwit door te kloppen.
Hits - 1538
|
Citroneren | Een bepaalde groente met een halve citroen inwrijven om zwart worden te verhinderen.
Hits - 1623
|
Ciseleren | Grote ingediënten insnuiden op garen te versnellen en/of inkrimping te voorkomen.
Hits - 1632
|
Cimier | Het lendestuk van groot wild.
Hits - 1496
|
Chinoiseren | Een mengsel door een puntzeef gieten om kleine ongeregeldheden (restjes kruiden), klontertjes, enz. uit de vloeistof te verwijderen.
Hits - 1551
|
Chinois | Puntige metalen zeef.
Hits - 1613
|
Chiffonade | Het oprollen van bv bladgroenten om dan in dunne reepjes te snijden.
Hits - 1821
|
Chemiseren | Het bekleden van een vorm met bv. gelei, biscuits, etc.
Hits - 2276
|
Chaud -Froid | Dit zijn koude hapjes. Ze bestaan uit stukjes vlees, vis, gevogelte of eieren, die worden bedekt met saus en daarna aspic. Ze kunnen een onderdeel zijn van een koud buffet. De gerechten zijn eerst warm bereid.
Hits - 2270
|
Chateaubriand | Biefstuk van 200 tot 250g gesneden uit het dikke gedeelte van de ontvliesde ossehaas en die geplet is zodat de hij ongeveer 3 tot 4 cm bedraagt.
Hits - 1665
|
Chapelure | Broodkruim
Hits - 1837
|
Carpaccio | Flinterdun gesneden, vlees, vis, groente, fruit, ... Oorspronkelijk is het een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, met name zeer fijngesneden plakjes rauw runderfilet. Tegenwoordig gebruikt men het ook als aanduiding voor het in zeer dunne plakjes snijden van groente, vis of vlees.
Hits - 1971
|
Caramel | Suiker licht bruin gebrand.
Hits - 1824
|