Pladijsfilets met lauwe aardappelsalade
Heel gemakkelijk
Vrij goedkoop
De vis van het jaar smaakt heerlijk bij een lauwe aardappelsalade. De pladijs kan een beetje promotie gebruiken, want het is een zeer smakelijk stukje vis van bij ons.
 
 
Kook

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten Hans @ DeKookbijbel.be Pladijs Jeroen Meus
Seizoenen Zomer
Tags:

Ingrediënten

Voor 4 Personen

Ingredienten

500 g Krielaardappelen
2 el Witte Wijnazijn
15 Kerstomaten
5 Steelkappers
2 el Groene olijven, in schijfjes
1/2 Komkommer
1 Rode ui
15 cl Olijfolie
1 Klontje Boter
1 scheutje Olijfolie
1/2 Cotroen
50 g bloem
2 Eieren
4 Pladijs filets
Panko
Peper en zout
Basilcum vers
Kervel, vers

Pladijsfilets met lauwe aardappelsalade Aanwijzingen

    (voor wie volledige pladijzen koopt) Fileer de vis door een snee te maken langs de rug van de vis.
    Snij de filets los met het mes vlak tegen de visgraat.
    Snij nadien de kleine graatjes aan de zijkanten weg.
    Ontvel de filets.
     
    Neem drie schaaltjes om de pladijsfilets te paneren.
    Strooi de bloem in het eerste schaaltje.
    Klop de eieren los in het tweede schaaltje. Kruid de eieren met voldoende peper van de molen en wat zout.
    Strooi panko in het derde schaaltje. (Wie geen panko te pakken krijgt, kan ook traditioneel paneermeel gebruiken.)
    Wentel elke filet eerst door de bloem. Tik tegen de vis om alle overtollige bloem te verwijderen.
    Dip de twee zijden van de visfilet doorheen het losgeklopte ei.
    Haal elke filet vervolgens door het paneermeel.
     
    Kook de aardappelen (in de schil) gaar en giet ze af.
    Pel de ui en snij deze in fijne halve ringen.
     
    Zet een ruime pan of een stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in.
    Stoof de uiringen even in de pan met hete olijfolie.
    Snij de aardappelen in hapklare stukken. (partjes of schijfjes naar keuze) Doe ze in de pan.
     
    Ontpit de olijven. Hak ze grof.
    Verwijder de steeltjes van de kappers en hak ze grof. (Je kunt ze ook op z’n geheel gebruiken.)
    Snij de komkommer overlangs in 4 lange parten. Snij de waterige zaadlijsten weg en snij de groente vervolgens in blokjes van ongeveer 1x1 cm.
    Halveer de kerstomaten en doe de olijfstukjes, de kappers, de komkommerstukken en de tomaatjes in de pan.
    Roer alles om en voeg een extra scheutje olijfolie toe, samen met een beetje ciderazijn. Laat alles even wat warmte nemen.
     
    Kruid de lauwe salade met wat peper van de molen en een snuifje zout.
     
    Spoel de verse kruiden (basilicum en kervel) en scheur ze in grove stukken. Meng de kruiden onder de lauwe salade.
     
    Doe een klont boter in een braadpan, samen met een scheutje olijfolie en bak de gepaneerde visfilets goudbruin. Doe dit op een hoog vuur. De dunne pladijsfilets zijn zeer snel gaar.
     
    Laat de gebakken vis even uitlekken op een vel keukenpapier.
    Druppel wat vers citroensap op de vis.
     
    Serveer een schep van de lauwe aardappelsalade met de krokant gebakken visfilets.
     

Recept notities

Lekker met een zelfgemaakte tartaar.
 

Meer details

Website
Bron Jeroen Meus

Plaats als eerste een recensie

Deel dit recept