Fabricage
1. Reinigen en sorteren van cacaobonen
Cacaobonen komen aan in de fanriek zoals ze zijn verzonden vanbij de plantage Ze zijn gefermenteerd en gedroogd maar nog steeds een grondstof. Ze hebben nog steeds hun harde schil, die stoffig is en restanten bevat van de gedroogde pulp. De bonen worden eers schoongemaakt en eventuele ongewenste voorwerpen (bv. stenen) worden verwijderd. De bonen gaan via transportbanden naar de opslagtrechters ...
2. Roosteren van de cacaobonen
Roosteren van de bonen is een essentieel aspect en heeft verschillende doeleinden. het bevordert de smaak en het aroma en ook de kleur. ordt de dop erdoor gedroogd en is ze makkelijker te ...
3. Wannen
Na het roosteren gaan de door de schil- en wasmachine, waarin ze worden open gekraakt en de lichtere schil van de zwaardere kern wordt afgeblazen. Sommige fabrikanten verkopen de schillen voor ...
4. De Scheiding
De volgende stap in de verwerking hangt af of de cacaomassa voor cacaopoeder of voor eetbare chocolade moet dienen. Om poeder te bekomen is de volgende stap extractie van cacaoboter. Deze wordt uit ...
5. De melange
Tijdens het mengen van de bonen gaan verschillende soorten in een cilindrische mengmachine voordat ze naar de maalmachines worden gebracht. Het mengen van bonen voor cacaopoeder is minder ...
6. Malen van cacaobonen
Tijdens het malen worden de cacaobonen door een aantal rollers geperst, waardoor kleverige delen ontstaan die door de wrijving door het malen uiteindelijk in een warme pasta veranderen. Dit wordt ...