Kweken en oogsten
2. Oogsten van cacaobonen
Aan de hand van de kleur van de peul en door erop te kloppen bepaald men of ze rijp is. Het vereist vele jaren ervaring om precies te weten wanneer de peulen helemaal rijp zijn voor de pluk. Ervaren plukkers staan hoog aangeschreven. De peulen worden van de boom gehaald door de stelen door te snijden. Bij peulen binnen handbereik gebeurt dit met een machette, voor de hogere peulen wordt een stok ...
3. Fermenteren
Na het oogsten worden de peulen door een machine gespleten, hierbij mogen de kostbare bonen niet beschadigd worden. Debonen worden er met pulp en al uitgeschept en in een bergje op banenbladeren ...
4. Drogen van cacabonen
Na de fermentatie worden de bonen uitgespreid op bamboematten of houten droogvloeren. Gedurende 10 à 20 dagen worden de bonen regelmatig gekeerd om ze goed te beluchten en schimmelvorming tegen te ...
1. Teelt van cacaobonen
De cacaoboon groeit in grote peulen aan de cacaoboom, Theobroma cacao, een groen blijvende plant die gedijt in tropische gebieden tussen 20° noordelijke en 20° zuidelijk van de evenaar. De boom is ...