Bieren

Bieren

Bier is een licht alcoholische en koolzuurhoudende drank gemaakt met water, gefermenteerde mout en plantaardige bestanddelen, zoals kruiden en hop, (of extracten daarvan) die dienen voor de smaak en/of de houdbaarheid van het bier. Bier is een van de oudste alcoholische dranken ter wereld en de meest geconsumeerde daarvan, en op water en thee na de populairste drank.

Er bestaan verschillende manieren om bier te maken. De meest gebruikte methode in Europa en Noord-Amerika is het in water laten fermenteren (alcoholische gisting) van de mout van gerst met een gist van het geslacht Saccharomyces. Tijdens dit proces worden koolzuurgas en alcohol gevormd. Voor de gisting worden hopbellen, de vrouwelijke bloemen van hop, meegekookt als smaakmaker en conserveermiddel.

Children categories

Belgische brouwers

Belgische brouwers (298)

De Belgische biercultuur is het geheel van zowel de variatie van biersoorten en -merken, als van de hoog aangeschreven kwaliteit en de wijze van brouwen in België. Er zijn veel lokale Belgische bieren, dikwijls gebrouwen door individuen of enkele liefhebbers. Niet alleen het aanbod is groot; ook de vraag (de gebruiksgewoonten). De biercultuur uit zich onder meer in de drankkaarten in de meeste cafés of drankgelegenheden: overal zijn meerdere soorten Belgisch bier verkrijgbaar, veel meer dan in de omringende landen. In de meeste drankhandels zijn tientallen soorten bier verkrijgbaar. Veel restaurants hebben eveneens verschillende biersoorten op de drankkaart.

Het aandeel van de speciaalbieren op de Belgische markt steeg van begin jaren negentig tot anno 2013 van 10% tot 30%. Het aantal bieren is toegenomen van ongeveer 750 tot meer dan 1200. De toename is vooral te danken aan de kleine brouwerijen.

Vanwege de bijzonderheid van de Belgische biercultuur werd deze in 2011 door Vlaams minister Joke Schauvliege op de lijst gezet van immaterieel cultureel erfgoed: de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit is een van de voorwaarden voor eventuele latere opname op de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Op 30 november 2016 werd de Belgische biercultuur door de UNESCO tot immaterieel (cultureel) erfgoed verklaard.

View items...
Bier volgens soort

Bier volgens soort (198)

Bieren opgelijst per soort, zoals Trappist, Abdijbieren, IPA, Sterk blond, Tripe, Dubbel, ...

View items...
Bier volgens kleur

Bier volgens kleur (134)

EBC

De kleur van mout en bier wordt aangegeven met een getal. Door de absorptie van licht van een bepaalde golflengte, namelijk 430 nm, in een bierstaal te meten kan men dit getal bekomen.
Het getal staat voor de EBC waarde. EBC is de afkorting van de Europese Brouwers Conventie, die deze kleureenheden heeft vastgelegd.
Hoe hoger de EBC waarde, hoe donkerder het bier.

In de VS wordt de EBC aanduiding niet gebruikt, daar zal de Lovibond of SRM schaal gebruikt worden. De meetwijze hiervoor is verschillend van deze voor EBC waarden. Er is niet echt een omzettings formule

De bierkleur berekenen

bier kleur

De kleur van bier wordt niet alleen bepaald door de mouten, maar ook door het kookproces en de vergisting.
Enkele voorbeelden van invloeden op kleur :

  • Maillard reacties
  • Karamelisatie
  • Oxidatie

Het is dan ook heel moeilijk om het kleur van het bier vooraf te berekenen. 

Mout heeft wel de meeste invloed op het kleur van het uiteindelijke bier. Het is dus best rekening te houden met de mout.

Er zijn verschillende formules opgesteld hiervoor en ze geven allen een verschillend resultaat...

Enkele bierformules zijn Morey, van Mosher en van Daniëls.

Morey is de meest gebruikte.

Formule van Morey


Bereken voor elk vergistbaar ingrediënt een kleurgetal volgens deze formule :

A = (4,236 x M x K) / V

Waarin :

  • A = Kleurgetal
  • M = Gewicht v/h ingrediënt in Kg
  • K = Kleur ingrediënt in de EBC
  • V = Volume wort in liter

Vervolgens neem je deze kleurgetallen en gebruik je onderstaande formule :

BK = 2,9353 x (SA)0,69

Waarin :

  • BK = De bierkleur
  • SA = Som van de kleurgetallen
View items...