Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Canapé | Een vierkant stukje brood geroosterd om te beleggen |
Canneleren | Met behulp van een canneleermesje groeven maken op de oppervlakte van groenten op fruit. |
Caramel | Suiker licht bruin gebrand.
Hits - 1
|
Carpaccio | Flinterdun gesneden, vlees, vis, groente, fruit, ... Oorspronkelijk is het een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, met name zeer fijngesneden plakjes rauw runderfilet. Tegenwoordig gebruikt men het ook als aanduiding voor het in zeer dunne plakjes snijden van groente, vis of vlees.
Hits - 2
|
Chapelure | Broodkruim |
Chateaubriand | Biefstuk van 200 tot 250g gesneden uit het dikke gedeelte van de ontvliesde ossehaas en die geplet is zodat de hij ongeveer 3 tot 4 cm bedraagt. |
Chaud -Froid | Dit zijn koude hapjes. Ze bestaan uit stukjes vlees, vis, gevogelte of eieren, die worden bedekt met saus en daarna aspic. Ze kunnen een onderdeel zijn van een koud buffet. De gerechten zijn eerst warm bereid. |
Chemiseren | Het bekleden van een vorm met bv. gelei, biscuits, etc. |
Chiffonade | Het oprollen van bv bladgroenten om dan in dunne reepjes te snijden. |
Chinois | Puntige metalen zeef |
Cimier | Het lendestuk van groot wild. |
Ciseleren | Grote ingediënten insnuiden op garen te versnellen en/of inkrimping te voorkomen. |
Citroneren | Een bepaalde groente met een halve citroen inwrijven om zwart worden te verhinderen. |
Clarifiseren | Het helder maken van bv boter door die te smelten of er eiwit door te kloppen. |
Cocotte | Het is een romeinse stenen pot (vuurvaste schotel) waar het gerecht in wordt bereid en tevens hierin ook opgediend. |
- 1
- 2