Opgelegde peren
Super easy
Fairly cheap

"Ik ben niet zo'n actieve kok. Het enige wat ik al eens rnet appelen of peren maak, is appelmoes en appelcake.

Mijn moeder zaliger was echter een uitstekende kok. In onze tuin stonden heel wat fruitbornen onder andere krieken en ... een stuk of 10 perenbomen. Mijn moeder was dan ook een zomer en herfst lang bezig om alles wat die bor:nen aan vruchten opleverden. vakkundig te verwerken. Eerst werden de krieken opgelegd en in de herfst volgden de peren. Dit was een heel karwei: De bokalen werden herrnetisch afgesloten en in de kelder bewaard voor de winterse dagen.

De opgelegde peren waren echt mijn lievelingsgerecht. In mijn herinnering werden ze steeds gegeten met gebraden varkensvlees of bij stevige sneden rauwe ham en daar kwamen dan gebakken patatjes bij ... pure comfortfood.

'Wat ik ook heerlijk vond, waren haar in hun geheel gestoofde appelen met bruine suiker en boter in het midden. Ze maakte ze moestal als dessert, maar ook wol eens bij gebraden eend of fazant, heel lekker!

Goedele Devroy

Share This Recipe

Category: Goûter Conserver
Seasons
Cuisine Type COM_JOOMRECIPE_CUISINE_BELGIAN
Tags:

Ingredients

For 4 Person(s)

Ingredienten

2 kg Coneference peren, in vieren, klokhuis verwijderd
1/2 l Wijnazijn
1/2 kg Suiker
1 Kaneelstokje
2 stukje(s) Steranijs
3 stukje(s) Kardemom

Opgelegde peren Directions

    Laat de azijn samen met de suiker, kardemom, steranijs en kaneel koken. 
     
    Voeg de peren toe en laat 3 min. doorkoken.
     
    Schep de vruchten uit het vocht in bokalen. Kook het sap verder in tot een licht stroperige massa.
     
    Giet over de peren, laat volledig afkoelen en sluit de bokalen.

Nutrition facts

Serving size diet vegetarian Vegan gluten free lactose free

Per Serving

More Details

Bron

Appelen en Peren, Hilde Vautmans - Goedele Devroy

Be the first to post a review

Share This Recipe

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.