| Term | Definition |
|---|---|
| Ziste |
Glossaries - Kooktermen
Het witte velletje dat tussen de zeste en het vruchtvlees van een citrusvrucht zit.
Hits - 700
|
| Visglacé |
Glossaries - Kooktermen
Een stroperige substantie, die bekomen wordt door het inkoken van visfumet.
Hits - 1161
|
| Vinaigrette |
Glossaries - Kooktermen
Koude saus op basis van azijn (1 deel), olie (3 delen), peper en zout, waaraan diverse ingrediënten kunnen toegevoegd worden (sjalotten, tuinkruiden, augurkjes, ...).
Hits - 854
|
| Trufferen |
Glossaries - Kooktermen
Toevoegen van stukjes truffel.
Hits - 1177
|
| Timbaal |
Glossaries - Kooktermen
Klein rond vormpje, ook een gerecht dat in een timbaal heeft gelegen
Hits - 657
|
| Suikerstroop |
Glossaries - Kooktermen
Mengsel van suiker en water dat wordt verhit tot de suiker is gesmolten.
Hits - 1279
|
| Soufflévorm |
Glossaries - Kooktermen
Ronde en hoge bereidingsvorm voor een gelijkmatig rijzen van de soufflé
Hits - 683
|
| Semola rimacinata |
Glossaries - Kooktermen
Semola rimacinata is heel fijn gemalen griesmeel en wordt gebruikt om verse pasta te maken. Semola rimacinata neemt sneller vocht op dan gewone bloem en is daarom makkelijker uit te rollen. Vaak wordt voor verse pasta een mengsel van semola rimacinata en 00-bloem gebruikt.
Hits - 708
|
| Schroeien |
Glossaries - Kooktermen
Een stuk vlees rechtsreeks op een zeer hoog vuur zetten.
Hits - 704
|
| Salamander |
Glossaries - Kooktermen
Een open oven met vuurplafond om te glaceren of te gratineren. In de gewone keukens gebeurt dit onder de ovengrill.
Hits - 1092
|
| Rul bakken |
Glossaries - Kooktermen
Als men zegt ´bak rul´ dan bedoelt men bak al roerend en plettend. Dit is meestal van toepassing op gehakt.
Hits - 1201
|
| Ruban |
Glossaries - Kooktermen
Eieren met suiker kloppen tot een gladde witte schuimige massa (wit kloppen) en er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper.
Hits - 731
|
| Roux |
Glossaries - Kooktermen
Een mengsel van boter en bloem, min of meer gekleurd.
Hits - 1373
|
| Rilette |
Glossaries - Kooktermen
Vlees van varken, konijn, gans of gevogelte, in vet gekookt en daarna uitgelekt. Het vlees is gepluisd en met het vet gemengd.
Hits - 716
|
| Quennelles |
Glossaries - Kooktermen
Fijngemalen visvlees, gebonden met vet en eieren, in de vorm van balletjes, worstjes of ovale broodjes.
Hits - 1150
|