Balletjes met parmezaanpuree en tomatensalsa
Gemakkelijk
Vrij goedkoop

Heerlijke biotomaten met heerlijke smaak, zeker in een tomatensalade. Geef er gehaktballetjes bij met smeuïge Parmezaanpuree en frisse tomatensalsa. Je waant je meteen weer op vakantie in het zuiden.

 

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten Kalfsvlees Hans @ DeKookbijbel.be Jeroen Meus
Seizoenen
Tags:

Ingrediënten

Voor 4 Personen

--- Parmezaan puree ---

1 kg Aardappelen
250 g Parmezaanse kaas (of Grana Padano)
2 Eieren
1 scheutje(s) Melk
1 klontje(s) Boter
Peper en zout

--- Gehakt balletjes ---

600 g gemengd Gehakt (bvb Kalf, Varken)
1 Ei
30 g Paneermeel
2 el Olijven, ontpit
1/2 bussel(s) Basilicum
1/2 busssel(s) Platte Peterselie
1/2 bussel(s) Bieslook
1 scheutje(s) Olijfolie
1 klontje(s) Boter
1 el parikapoeder (ev. gerookte)
Provencaalse kruiden
Peper en zout

--- De tomatensalsa ---

800 g Tomaten (allerlei soorten)
1 Sjalot
1/2 bussel(s) Bieslook
1 scheutje(s) Azijn ( of witte balsamico)
Olijfolie
Peper en zout

--- Tomatenvinaigrette ---

3 Rijpe tomaten
3 el Notenolie
3 el Olijfolie
1 tl Tomatenpuree
1 tl Harissa
1 scheutje(s) Worchesterchire saus
Tabasca Habanero
Zout

Balletjes met parmezaanpuree en tomatensalsa Aanwijzingen

  1. De gehaktballetjes
    • Meng het gehakt in een grote kom met het ei. Doe er het paneermeel bij en meng goed.
    • Hak de olijven grof in de hakmolen en doe ze bij het gehakt.
    • Snipper de tuinkruiden en meng ze met het gehakt. Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en zout.
  2. De tomatensla
    • Spoel de tomaten. Snijd het kroontje weg en snijd de tomaten in partjes. Doe ze in een grote kom.
    • Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Hak de bieslook fijn. Strooi ze over de tomaten.
    • Breng op smaak met zout, peper, een flinke scheut olijfolie en wat witte azijn. Schep alles voorzichtig en met liefde door elkaar met behulp van twee lepels.
  3. Tomatenvinaigrette
    • Spoel de tomaten, snijd ze in stukjes en doe ze in de blender. Mix op hoge snelheid.
    • Doe de gemixte tomaten in een fijne zeef en duw er met een pollepel op zodat de velletjes en pitjes eruit gezeefd worden.
    • Meng het tomatensap met de tomatenpuree, een scheutje azijn en de harissa of sambal naar smaak. Klop er met een garde de notenolie en de olijfolie door. Werk af met enkele druppels Worcestershiresaus en Tabasco Habanero.
  4. Afwerken en serveren
    • Verwarm een scheut olijfolie met een klont boter in de pan.
    • Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje en bak ze mooi goudbruin in de vetstof. Draai ze regelmatig om.
    • Giet de aardappelen af en plet ze met de pureestamper. Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de puree met een scheutje melk, een klontje boter en de geraspte Parmezaan. Meng tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout.
    • Schep wat puree op een groot bord. Leg er enkele balletjes bij en een flinke lepel tomatensalade. Werk af met de tomatenvinaigrette.

Recept notities

  • Heb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Laat het achterwege of vervang het door klassiek mild paprikapoeder.
  • Gebruik mooie, rijpe tomaten voor een tomatensalade. Schillen hoeft niet. Dompel rijpe tomaten niet onder in kokend water want dan worden ze melig. De pitjes mag je ook laten zitten.
  • Het eiwit gebruik ik niet. Vries het in voor een toekomstige bereiding.

Bron : Dagelijkse kost - Jeroen Meus

Plaats als eerste een recensie

Deel dit recept